Elena Taragan

Cercetător științific, Șef sector Studii și Cercetări


Vineri, 22 martie, 2019, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc o activitate din cadrul programului de lectură „Chișinăul citește” – întâlnirea cu Doina Postolachi, autoarea romanului Un secret în Los Angeles, roman ales, în actuala ediție a programului nostru, la secțiunea adolescenți.

La deschidere, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul literar Vitalie Răileanu a menționat că această bibliotecă s-a conturat de-a lungul timpului ca având un rol distinct în promovarea cărții. „Chișinăul citește” este un imperativ al prezentului, un program cu o longevitate aparte printre celelalte programe ale Bibliotecii Municipale.

Tânăra scriitoare Doina Postolachi este un prieten al bibliotecii și ne bucură reușita ei de a publica un nou roman, care, am putea spune, aparține „realismului magic”, căci îmbină, armonios, elemente de fantastic și real. În romanul ei, Doina creează o intrigă originală, strecurând apoi, în text, propriile reflecții filosofice, încurajând, într-un final, cititorul să vadă partea frumoasă a vieții. Scrierea acestei cărți a fost, pentru Doina, o modalitate de vindecare, dar și un proces plăcut, fructuos al căutării de sine și de fortificare spirituală. Căci nu poți transmite celuilalt o stare de optimism, dacă nu ești, cu adevărat, posesor al unei asemenea stări.

Primul vorbitor a fost Ludmila Șimanschi, dr. în științe filologice, care a expus publicului „aventura lecturării romanului”, „cum a trăit” domnia sa acest roman. L. Șimanschi a insistat puțin asupra semnificației culorii portocaliu, culoare dominantă în roman, cu valențe terapeutice, fiind o culoare caldă, probabil cea mai caldă dinte culori, întrucât se obține din amestecul a două culori calde, roșu și galben. Vorbind despre o menajeră din „orașul îngerilor”, care încearcă a-și depăși condiția, visând să devină scriitoare, Doina Postolachi își propune să ne convingă că putem evada din anost, prozaic și cotidian într-o lume a miraculosului, unde nu există limite privind cât și cum putem visa. Visul este motivul repetitiv al romanului, Doina utilizând simbolul „pernei” care „ascunde” tot ceea ce, la nivelul subconștientului, ne dorim foarte mult, materializându-se în visele pe care le avem. Totodată, Doina explorează fricile noastre tainice, oferind soluții la disperări și dăruind speranță. Tânăra scriitoare îl îndeamnă pe tânărul cititor la a-și trăi fericirea, asigurându-l că și suferința este, în cele din urmă, un lucru necesar în dobândirea stării de bine.

A preluat microfonul criticul și istoricul literar Aliona Grati, dr. hab. în filologie, care a mărturisit că va vorbi în calitate de „om al casei”, afirmând că această carte semnată de Doina Postolachi, o carte motivațională într-o anumită măsură, „a surprins-o” în perioada vieții când fiul dumneaei este adolescent și traversează experiențe formativ-existențiale, fiind cunoscut faptul că adolescenții au, uneori, manifestări radicale, negativiste. Iar Doina se face cu adevărat utilă, căci vorbește dintr-o perspectivă personală, sinceră, deschisă, îmbrățișând ideea că suferințele sunt o componentă a vieții, dar susținând, totodată, că acestea nu trebuie „radicalizate”. Astfel, Doina Postolachi nu oferă „rețete expres” ale fericirii, ci propune o perspectivă reală, originală, temperată, privind traiul în armonie, echilibru și cu senzația de împlinire. Doina reușește să păstreze inocența viziunii asupra lumii, creând o poveste în care e vorba și despre eternul basm al cenușăresei, cititorul reușind să se convingă că acele „povești de adormit copiii” ne-au făcut, de fapt, să devenim puternici și capabili de a înfrunta lumea.

Prezentă la eveniment, mama scriitoarei, Veronica Postolachi, profesoară de limbă și literatură română la LT „Mircea Eliade”, a afirmat că tot ceea ce s-a depozitat în ficțiunea Doinei Postolachi a fost rezultatul multiplelor lecturi, pe care le-a făcut Doina alături de toți ceilalți elevi ai profesoarei.Au urmat expunerile elevilor de liceu, a căror profesoară este V. Postolachi, asupra romanului tinerei scriitoare. Au vorbit, începând cu cei mici și terminând cu cei mari, domni și domnișoare de la LT „Mircea Eliade”, LT „Aristotel”, Gimnaziul „Nicolae H. Costin”. Tinerii au recunoscut faptul că au trăit fiecare emoție împreună cu personajul central al cărții, romanul marcându-i prin puterea spirituală, ce o transmite, prin îndemnul sincer la visare și bucurie. Cartea impresionează prin onestitate, lăsând duioase amprente în suflet.

Directorul general al Bibliotecii Municipale, Mariana Harjevschi, a făcut cunoscut publicului că alegerea cărții potrivite, pentru a fi propusă spre lectură în cadrul programului „Chișinăul citește”, reprezintă, de fiecare dată, o misiune dificilă, deși frumoasă, întrucât, dintre cei mai buni scriitori autohtoni ai momentului, trebuie aleși cei care se prognozează că se vor bucura de cea mai mare audiență. Cartea Doinei Postolachi este și educativă, și motivațională, și originală din punct de vedere al intrigii și al construcției, iar Biblioteca Municipală a intuit că va fi citită și căutată, satisfăcând preferințele intelectuale ale publicului adolescentin.

La finalul serii, protagonista evenimentului, tânăra scriitoare Doina Postolachi, a adus sincere mulțumiri pentru tot ceea ce s-a spus în cadrul acestei întâlniri, recunoscând cu emoție că a fost mișcată de cât de bine și profund i-a fost înțeles romanul și făcând destăinuirea că și-a dorit foarte mult să fie citită de „ai săi”. Totodată, Doina a adus mulțumiri mamei, fără educația căreia tânăra și promițătoarea scriitoare nu s-ar fi aflat cu siguranță aici.

Doina Postolachi impresionează prin forță și fragilitate totodată, fiind una dintre personalitățile autohtone care contribuie la o „frumoasă emancipare” a noastră, drumul spre „libertate” făcându-se, așa cum spune celebrul dicton latin, prin cultură. O țară emancipată este o țară citită, a încheiat moderatorul Vitalie Răileanu.

Vă așteptăm la noi întâlniri!

Sunteți bineveniți la Biblioteca Municipală, pentru a împrumuta romanul ,,Un secret în Los Angeles”!

(Amicii științei și inovației, pagină online despre Știință și inovație în biblioteconomie – Studii, cercetări, inovații, idei de servicii, curiozități științifice, umor, creativitate)