Impresii de lectură


Am citit ,,601” de Doina Postolachi. Auzisem și citisem despre carte. După citirea ei nu aș fi înclinat să fiu de aceeași parte cu a celor consemnate de către alții. Mie îmi pare o lectură psihologică a unei persoane care, doar în aparență, își caută identitatea, știind de fapt foarte bine unde este, cine este, ce vrea și mai ales cum este văzută de către ceilalți.

Într-o notă de dispreț față de superficialitatea discriminatorie a majorității celor din jurul său, scriitoarea alcătuiește, aparent, disparate frânturi din experiențele sale, pe care, cu multă ușurință, le poți trece ca experiențe în dreptul tău, cunoscându-i pe cei din jur. Se adresează direct cititorului, ție, tu, chiar dacă aparent spune că e un mesaj pentru nenumitul sau iubit.

Personajul narativ e de o siguranță ce denotă inteligență ascuțită, pătrunzătoare, cu dezgust acid dar iertător față de meschinărie, față de clișee, față de prostie, față de tipare, având în același timp o compoziție crudă, sinceră, directă, plină de sensibilitate, artistică și pe alocuri cu un anumit erotism. Ești fascinat de compoziția operei de la prima până la ultima pagină. Pe tot parcursul lecturii nu ai nici cea mai vagă idee în ce direcție te va putea duce un traseu al unei linii de autobuz 601, ale cărei busole le are doar ea, în valiza adusă de unde a venit și până unde te-a adus.

E un frumos traseu al celei care știe și poate, deși permanent etichetată ca fiind o alta, dar care cu siguranță realizezi că nu este.

Să poți citi clar despre cine ești, este pentru unii un mare efort, chiar pentru mulți este un țel. Pentru ea însă, știind cu ușurință foarte bine cine este, iți poate arăta cu și mai multă ușurință asta, și mai mult chiar, cine sunt ceilalți de fapt, inclusiv cine ești tu, oricare ai fi tu acela.

Cartea îți dă posibilitatea să treci de barierele sociale, să dezaprobi marginalizarea și discriminarea de orice fel, stimulându-te să faci diferența între aparențele de multe feluri.

Dacă merită citită cartea? Dacă îți place doar siropul... poate nu, dar dacă îți plac parfumurile de lux, cu siguranță, DA!


Un cititor. Ștefan Iordache